Jak dobrze zaplanować kuchnie.

Filed Under (Uncategorized) by admin on 24-07-2018

0

Przestrzeń kuchenna spełnia wiele ról. W niej spędzamy większość czasu. Musi nam być w niej wygodnie i przytulnie. Musi gwarantować nam bezpieczeństwo przyrządzania potraw. Nie możemy narażać siebie ani bliskich na poparzenie czy porażenie prądem, który jak wiemy w połączeniu w obecną w kuchni wodą staje się naprawdę niebezpieczny. Jak więc urządzić to najważniejsze w domu miejsce, by było dla nas przyjemnym i praktycznym, a spędzony w niej czas był zawsze miły? Postaramy się pokrótce przedstawić strefy znajdujące się w kuchni. I zaproponować pewne rozwiązania, które ułatwią nam niej pracę, a także pozwolą zaoszczędzić siłę i energię. Po pierwsze trzeba w kuchni wyróżnić kilka przestrzeni. Będą one potrzebne do wykonywania różnych charakterystyczny czynności. I tak podstawowym elementem, jaki posiadają każde kuchnie jest piec. Tworzy on tak zwaną przestrzeń gorącą, bezpośrednio służącą do gotowania. W tak wydzielonej części na piec postarajmy się o kilka szufladek na wszystkie przedmioty do mieszania w garnkach na patelniach w piekarniku. Nad piecem dobrze wygospodarować miejsca na przyprawy i dodatki do doprawiania właśnie gotujących się potraw. Nad piecem dobrze zamontować okap, który nie tylko wchłonie parę i zapachy z gotowania, ale też odprowadzi ciepło z nad kuchenki. W każdym okapie dodatkowo montowane jest oświetlenie, które wspomaga gotowanie. Drugą przestrzenią jest blat roboczy. Musi znajdować się nieopodal pieca i mieć minimum 90 cm. Żeby można było na nim kroić i przygotowywać posiłki. Pod tym blatem umieśćmy sztućce noże deseczki i pojemniki, do których będziemy wsypywać pokrojoną żywność. Jeżeli mamy sporo miejsca postarajmy się o jeszcze jedną taką przestrzeń np. naprzeciwko poprzedniej. Ona będzie dobra na robienie potraw wymagających więcej przestrzeni takich jak np. pierogi. Trzecią przestrzenią wymaganą w każdej kuchni jest przechowywanie. Potrzebna nam lodówka oraz szafki spiżarnie, do których możemy powkładać ryże kasze makarony, słoiki z przetworami i inne artykuły spożywcze. W tej przestrzeni przyda się również kawałek blatu, natomiast ze względu na małą powierzchnie można się bez niego obyć. Czwartą strefą również bardzo ważna jest tzw. strefa brudna. Czyli zlew miejsce na odpadki i składowanie brudnych naczyń. Tutaj szczególnie musimy uważać na gniazdka i prąd. Właściwie zalecane jest by gniazdka nie znajdowały się w odległości zasięgu ręki od zlewu. W tej strefie warto zagospodarować miejsce na segregację odpadów. Trzeba znaleźć tam półkę na chemiczne środki do czyszczenia. Pamiętajmy nie można tych artykułów trzymać w jednym miejscu z artykułami spożywczymi. [podobne: aprepitant, odpływ liniowy na wymiar kraków, odpływ liniowy ]

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: aprepitant kuchnie na wymiar bydgoszcz odpływ liniowy