Kącik architekta – Redcliffs House / MAP Architects

Filed Under (Uncategorized) by admin on 01-09-2019

0

Lisa Gane Architekci: MAP Architekci Lokalizacja: Redcliffs, Christchurch, Nowa Zelandia Projektanci: Andrew Watson, Mark Bennetts Projekt Rok: 2010 Obszar projektu: 200 m2 Zdjęcia: Lisa Gane + 23 Dom unosi się na stromym zboczu w Port Hills powyżej Redcliffs, odwracając się od zimnego, wschodniego wiatru, ale otwierając każde pomieszczenie na hojnym pokładzie i widokiem na ujście rzeki, na plażę i Góry Kaikoura.
Galeria zapewnia przestrzeń dla klientów kolekcją oryginalnych dzieł sztuki, ale jest także punktem docelowym dla zwiedzających, z widokami od głównego wejścia do przestrzeni życiowej i widokiem poza nią.
.
Lisa Gane Główne wejście oznaczone jest odgrodzoną od ściany lavastone ścianą.
Ta oś prowadzi przez szeroką przestrzeń galerii do kuchni / salonu / jadalni i widoku poza nią.
Niewielki wiszący parking na górze strony zapewnia dodatkowe wejście, umożliwiające dostęp do poziomu przez boczne drzwi do małej pralni, w przyszłości zabezpieczając dom przed starzejącym się klientem, aby mogła przynieść zakupy bez martwienia się o schody.
To ustawia drugą oś płynącą z prania, w szeroką galerię, obok salonu, dodatkową sypialnię, łazienkę i do głównej sypialni pod kątem na końcu.
Schody prowadzą z galerii do wiaty szklanej i basenu poniżej.
.
Lisa Gane Plan domu podyktowany był lokalnym klimatem i topografią terenu.
W domu.
Siedzi jego tyłek.
w najwyższym punkcie witryny i przeniósł się do przyczółka z betonowego bloku na dolnym końcu.
Zintegrowany z przyczółkiem jest główny garaż, który może zostać zaadoptowany do pracowni artystycznej dla klienta, a pod nim basen.
Budynek unosi się nad pochyłym terenem, tworząc pod nimi zacienioną przestrzeń.
.
Lisa Gane Basen znajdujący się u podstawy terenu jest zacieniony od dominującego wschodniego wiatru, tworząc wielką plamę.
Basen wyrównuje się do widoku i wydaje się unosić nad miastem i ciągle zmieniającym się ujściem.
.
Lisa Gane Zewnętrznie, fasada, która bufetuje wschodnie i południowe wiatry, jest wyłożona panelami stalowymi Corten o grubości 3 mm, co jest łatwą opcją dla klienta.
Okna szczelinowe wnikają w skórę Cortena, umożliwiając widok szybów na zachód i wschód.
Odryglowane okna od południa umożliwiają wspaniałe naturalne oświetlenie galerii.
Czerwona rdza została dopuszczona do krwawienia w surowej podstawie betonowej, podkreślając dynamiczne aspekty okładziny.
System okładzinowy zmienia wewnętrzne aspekty domu zwrócone na północ, ze skórą ze szkła i aluminium owijającą się wokół pokładu drewna garapa.
.
Lisa Gane Otwarta forma, z której roztacza się widok, jest w większości szklana, z aluminiową okładziną i parkietem z drewna garapa, które ma zwietrzałe srebro.
Dom jest odpowiedzią na klimat i topografię, zapewniając osłonięty, słoneczny i wygodny dom.
.
Lisa Gane Plan 01
[więcej w: dombud siemianowice, położenie gładzi cena, pozwolenie na budowę dokumenty ]

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: dombud siemianowice położenie gładzi cena pozwolenie na budowę dokumenty